Kulmalan tarina – Kultaseppä Kulmala

Kultaseppä Kulmala

Kapteeninkatu 24, 00140 Helsinki

Kulmalan tarina

Kultaseppä Kulmala syntyi vuonna 2005 Helsingin Ullanlinnaan.

Sen juuret juontavat kuitenkin paljon kauemmas: vuosikymmenten taakse Käkelän kylään, missä huopatossutehtaan entinen konemestari vietti elämänsä kultaisia ehtoovuosia uteliaan ja oppivaisen lapsenlapsensa Pekan kanssa.

Kiireettömät, mutta touhukkaat päivät kuluivat Käkelässä rakennellen, veistellen, korjaten ja tuunaten, ellei sitten jääty ihmettelemään pihapiiristä löytyviä luonnon ihmeitä ja aarteita. Ne olivat pienen Pekan mielestä melkein yhtä kiehtovia kuin kirjahyllystä löytyneen vanhan maailmankartaston paljastamat maapallon salaisuudet tulivuorineen ja jäätikköineen, smaragdeineen ja topaaseineen.

Kun tuli aika tehdä päätöksiä ammatin suhteen, Pekka ymmärsi, että Lahden Muotoiluinstituutin kultaseppälinja olisi hänen polkunsa. Kultasepän ammatissa yhdistyisivät kaikki hänen intohimonsa ja valinta myös kunnioittaisi isoisän muistoa.

Nyt Pekka Kulmala on arvostettu kultaseppämestari, jonka nimen alla luodut korut ovat käsityöläisyyden tinkimättömiä taidonnäytteitä, joissa klassiset piirteet yhdistyvät moderniin muotoiluun.

”Jokainen työ on niin suuri kuin pieni jalokivikoru voi olla.”

Kultaseppämestari Pekka Kulmala

Pekka on aina löytänyt inspiraationsa luonnosta. Jo pikkupoikana hänen taskunsa täyttyivät pihalta, rannoilta ja tien varsilta löytyneistä kivistä, ja ajatukset karkasivat vapauteen ja ulkoilmaan.
Nyt mies lataa akkujaan perheensä kanssa omalla pienellä saarellaan. Saaren luontoa ja vuodenkiertoa seuratessa ihmettelyn aiheet eivät lopu koskaan. Lintujen bongaus, urheilukalastus ja puiden ja kivien tunnistaminen yhdessä tytärten kanssa vievät ajatukset pois arjesta.

Luonnon arvostus ja kunnioitus, sen Pekka haluaa siirtää seuraavillekin sukupolville. Luonto on läsnä Kulmalan koruissa silmää miellyttävänä mittasuhteiden sopusointuisuutena, ja usein myös korujen teemoissa.

Kultaseppä Ella Jumisko

Kulmalan nuorin kultaseppä Ella rakastaa matkustamista ja kokee, että korujen tekemisessä ja matkailussa on paljon yhteistä: molemmissa on kyse uuden löytämisestä, oivaltamisesta ja kauneuden näkemisestä.

Ellan mielestä hienon korun tai jalokiven äärellä voi kokea samanlaista haltioitumista kuin vesiputousta ihastellessa, tai miksei vaikkapa tanssiessa tai musiikkia kuunnellessa.

Kun Ella uppoutuu materiaalien työstämiseen, flow vie mukanaan ja hän pääsee omaan taikamaailmaansa. Häntä ajaa eteenpäin kova halu oppia lisää ja kehittyä teknisesti entistä taitavammaksi. Tärkeintä on matka, ei päämäärä – vaikka toki valmiin, täydellisen korun aiheuttama vau-tunne on voittamaton.

Kultaseppä Petteri Eskola

Insinöörinä ensimmäisen uransa tehnyt Petteri nauttii kultasepän työssään erityisesti siitä, että hän voi tuottaa maailmaan kauneutta, johon sisältyy vahvaa merkitystä. Voidaan hyvin puhua hetkien ikuistamisesta. Jalokivikoruillahan kruunataan ja symboloidaan elämän tärkeimpiä ja suurimpia hetkiä, ja koruissa nuo hetket säilyvät jopa sukupolvilta toisille.

Kauneuteen liittyy Petterin mielestä usein funktionaalisuus. Viehätys kauneuden ja toimivuuden sopuisaan liittoon sai hänet myös harrastuksensa 30-luvun antiikkiautojen pariin. Kun Petteri saa käsiinsä kasan ruostunutta peltiä ja pääsee visioimaan, mitä rujon metallin alta paljastuu, mieheen syttyy samanlainen palo kuin näennäisesti vaatimattoman, vielä luonnontilassa olevan jalokiven edessä. Päämääränä on kauneuden löytäminen, hiominen ja jalostaminen. Se vaatii sitkeyttä, pitkäjänteisyyttä ja yksityiskohtien rakastamista.

Kultaseppä Kulmala

Kapteeninkatu 24, 00140 Helsinki
Puh. 09 629 252
Email info@kultaseppakulmala.fi