Kultaseppä Kulmala grundades år 2005 i Ulrikasborg i Helsingfors. Men företagets rötter går mycket längre än så: de går för flera årtionden sedan till byn Käkelä i Orimattila, där den tidigare maskinmästaren för filtskofabriken tillbringade sina gyllene år tillsammans med sitt nyfikna och läraktiga barnbarn Pekka. 

Rofyllda men fullt upptagna dagar tillbringades i Käkelä med byggande, snidande, reparerande och trimmande, såvida man inte stannade upp och förundrade sig över de naturliga underverk och skatter som fanns på gårdsplanen. De var nästan lika fascinerande för lilla Pekka, som hemligheterna i jordskorpan med dess vulkaner och glaciärer, smaragder och topaser som avslöjades av en gammal världskarta som hittades i en bokhylla. 

När det var dags att fatta beslut om det framtida yrket insåg Pekka att guldsmedslinjen på formgivningsinstitutet Lahden Muotoiluinstituutti skulle vara hans bana. I en guldsmedsyrket skulle alla hans passioner förenas. 

Nu är Pekka Kulmala en respekterad guldsmed, vars smycken skapade under hans namn är kompromisslösa handgjorda mästerverk som kombinerar klassiska särdrag med modern formgivning.

”Varje verk är så stort som en liten ädelsten kan vara.”

Kultaseppä Kulmala - Pekka Kulmala

Guldsmedsmästare
pekka kulmala

Pekka har alltid hittat sin inspiration i naturen. Redan som liten pojke fylldes hans fickor med stenar som han hittade på gårdsplanen, på stränder och längs vägen, och hans tankar flydde till frihet och omgivningar utomhus.

Han laddar sina batterier tillsamman med sin familj på sin egen lilla holme. Genom att följa med holmens natur och årstidernas växlingar tar ämnena till förundran aldrig slut. Fågelskådning, sportfiske och identifiering av träd och stenar tillsammans med sina två döttrar för tankarna bort från vardagen. Uppskattningen och respekten för naturen, den vill Pekka förmedla de till kommande generationerna.

Naturen finns närvarande i Kulmalas smycken, som en iögonfallande harmoni av proportioner, och ofta även i smyckesteman.

Kultaseppä Kulmala - Ella Jumisko

Guldsmed 
ella jumisko

Kulmalas guldsmed Ella upplever att tillverkningen av smycken handlar om att upptäcka något nytt, inseende och synen av skönhet.

När Ella fördjupar sig i arbetet med materialen, tar flowen henne med sig och hon går in i sin egen magiska värld. Hon drivs av en stark önskan att lära sig mer och utvecklas att bli mer tekniskt skicklig. Det viktigaste är resan, inte målet – även om självklart känslan som orsakas av det färdiga, perfekta smycket är oövervinnlig. 

Kultaseppä Kulmala - Jaana Junkkaala

jaana junkkaala

För Jaana Junkkaala har guldsmedsbranschen varit en del av livet i tjugo års tid. Varje gång Jaana, som avlade examen som smyckesdesigner, kommer in i verkstaden, fascineras hon av smedernas skicklighet och de mest fantastiska unika smycken som vi får designa och tillverka för våra kunder.

Förtrollningen av ädelstenar, berättelser om smycken och högklassigt hantverk som förs vidare från den ena generationen till den följande är saker, vilkas stämningar Jaana förmedlar i bilder och ord genom att vara ansvarig för Kultaseppä Kulmalas marknadsföring och företagets visuella värld.

Jaana är Kulmala första parkett inom guldsmedsbranschen, varifrån man kan följa den inhemska spetskompetensen och expertisen, som en respekterad guldsmed och hans begåvade team tillhandahåller. I kundbetjäningen är det viktigt för Jaana att ha ett äkta möte och önskan om att tillverka precis rätt typ, personligt och högklassigt smycke för kunden. Jaana kan träffas hos Kulmala när hon glatt hälsar sittande vid datorn eller mitt bland ädelstenar, dekorationer och minneslappar. 

Ett manifest för skönhet 

Allt kan göras skickligt och vackert. Det är vår mission.

Skönheten är evig och försvinner inte från säsong till säsong. Ett välgjort smycke kan repareras och är en skatt också för framtida generationer. Smycken kan bära med sig historien och minnena från en familj från gångna årtionden och anknyta dess ägare till en kedja av generationer.

Designerns prägel och den finländska designen är starkt närvarande i alla våra smycken. Våra smycken är designade och tillverkade i Finland, från början till slut.

Ansvarsfullhet är skönhet. Alla våra ädelstenar kommer från certifierade leverantörer och vi vet varifrån alla ädelstenar kommer.

Skönhet handlar inte bara om vikten av guld eller ädelstenar. Det är ett mästerverk som har fötts av ett mirakulöst sammanflätande av känslan för skönhet och kreativitet. I den hittar man magi och gulddamm. Den stannar tiden och förgyller stunden. Den kan också berätta det som orden inte kan beskriva.

Vi vill att smycket som du bär ska göra världen vackrare.